Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékozatóban talál.

Óvodai beiratkozás a 2023/2024-es nevelési évre

Óvodai beiratkozás a 2023/2024-es nevelési évre
Közeleg az óvodai beiratkozás határideje! Összeszedtük a legfontosabb információkat.

Közeleg az óvodai beiratkozás határideje! Összeszedtük a legfontosabb információkat.

Szülőként, nagyon fontos információ a 2020. szeptember 1. napja előtt született gyermekek esetében, hogy a 2011.évi CXC. törvény 8.§ (2) bekezdése szerint a gyermek számára az óvodába járás napi 4 órában kötelező!

A nemzeti köznevelésről szóló. 2011. évi CXC. törvény 8. § (2) bekezdése szerint a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától (szeptember 1.) legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson köteles részt venni.

 

ovikezdes-mi-kell-az-ovodaba

 

Amennyiben a szülő azt a gyermekeket, aki 2023. augusztus 31. napjáig betöltötte a 3. életévét és óvodai jogviszonnyal még nem rendelkezik e közleményben meghatározott időpontban az óvodába nem íratja be, szabálysértést követ el.

A napi négy órában óvodai nevelésben részvételre kötelezett gyermek szülője, amennyiben gyermeke az óvodakötelezettségét külföldön teljesíti, köteles arról a beiratkozás utolsó határnapját követő 15 napon belül írásban értesíteni az Oktatási Hivatalt. A napi négy órában óvodai nevelésre kötelezett, az óvodával jogviszonyban álló gyermek szülője, amennyiben gyermeke az óvodakötelezettségét a jövőben külföldön teljesíti, előzetesen köteles értesíteni az óvoda vezetőjét.

A szülő kérelmére a 229/2012.(VIII.28.) Kormányrendelet 38/B § alapján a járási kormányhivatal adhat felmentést az óvodai nevelés alól a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amelyben a gyermek a negyedik életévét betölti, ha a gyermek családi körülményei, sajátos helyzete indokolja. A felmentési kérelmet 2023. április 15-ig lehet a gyermek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerint illetékes járási hivatalhoz benyújtani. Az óvodakötelesek hatósági nyilvántartását az Oktatási Hivatal látja el.

Beiratkozáshoz mindenképpen szükséges dokumentumok:

-kitöltött jelentkezési lap –amennyiben az óvoda oldalán elérhető

­a gyermek és a szülők nevére kiállított személyazonosító igazolvány

-a gyermek és a szülők nevére kiállított lakcímet igazoló hatósági igazolvány

-a gyermek TAJ kártyája

-Amennyiben rendelkeznek szakértői véleménnyel, illetve a gyermek fejlettségi állapotáról szóló dokumentummal, kérik ezeket is bemutatni.

 

A beiratkozás előtt rendszerint tartanak az óvodák nyílt napokat, foglalkozásokat, amiket érdemes gyermekkel együtt meglátogatni. Az ilyen nyílt napokon, előzetes szülői értekezleteken tudnak a szülők előzetesen tájékozódni a szükséges óvodai felszerelésekről, óvodai kezdőcsomagokról, arról hogy mi kell az óvodába.

Reméljük, hogy hasznosak voltak a fenti adatok, illetve javasoljuk, tájékozódjatok időben a kiszemelt óvodák honlapjáról is az óvoda által meghirdetett beiratkozási időpontokról!

Ide kattintva pedig korábbi blogbejegyzésünket láthatod, melyben összeszedtük, hogy mi kell az óvodába, hogy időben tájékozódhassatok!

blog comments powered by Disqus